Lucerna Minden élelem atyja

Lucerna Minden élelem atyja

Miért nem ismerjük emberi fogyasztásra alkalmas növényként?, pedig az egyik legtáplálóbb növényünk, tele ásványi anyaggal (szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, jód, béta-karotin), vitaminnal (B-vitaminok, C, D, E, K, U), klorofillal, minden olyan földi jóval, aminek eredményeképpen szépek és egészségesek lehetünk. Az állatok takarmányozására használják, talajjavításra használják, emberi fogyasztásra pedig nem annyira elterjedt itthon, Magyarországon.

Nézzük mire is lehet jótékony hatással!

– Kúraszerűen alkalmazva meggátolja az érfalakon az esetleges rögképződést, ezáltal megelőzhető lehet az infarktus. Szaponin tartalmánál fogva segít azoknál a betegségeknél, ahol a koleszterin lerakódása okozza a gondot. Ilyen a Szív- és érrendszeri betegség is. A szaponin meggátolja a táplálékkal felvett koleszterin felszívódását és megköti a szervezet saját koleszterinjét.

– L-borostyánkősavat tartalmaz, amely a legújabb kutatások szerint felelős a kötőszövetek rugalmasságáért, az öregedésért.

– A változókor felé közeledve egyre többen találkoznak pajzsmirigy rendellenességekkel, ahol legtöbbször a pajzsmirigy működéséhez nélkülözhetetlen JÓD-felvétel elégtelen. A lucerna képes arra, hogy a talajból felvegye a szerves kötésű jódot, így fogyasztásával mi is hozzájárulhatunk a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. A jód fejleszti a memóriát, javítja a szellemi teljesítőképességet.

– A pajzsmirigy nem megfelelő működésének oka lehet a stresszes életmód, az idegrendszer kimerülése. Ebben az esetben a pajzsmirigy hormonjai érzékelik a veszélyt, az anyagcsere folyamatokat minimalizálja, a szervezetet készenléti funkcióra állítja be, aminek következménye a pajzsmirigy alulműködése lesz. A lucerna KLOROFILL-tartalma hozzájárul a stressztűrőképesség fokozásához, ezáltal segítve a pajzsmirigy működését.

Trombózisra való hajlam ellenszere. Ha valaki fogamzásgátlót szed, akkor érdemes alkalmazni, mert azok, mármint a fogamzásgátlók okozhatnak mélyvénás trombózist. DE! Csak kúraszerűen a ciklus második felében, a tisztulást megelőző időszakban!

– A lucerna KLOROFILL és VAS tartalma szerepet játszik a vérképzésben. A vérszegénység a nőknél nagyobb százalékban fordul elő a havi menstruációs vérzéssel elvesztett vér mennyisége miatt. A menopausa időszakában sok nő igen bő vérzésre panaszkodik, mely akár két hétig is eltarthat az egyébként 5 nap helyett. Ez nyilvánvalóan vérszegénységet von maga után és azt, hogy kevés a vas a vérben. A lucerna vastartalma segít a megfelelő vér kialakításában. A vas hasznosulásához a szervezetnek rézre van szüksége, ami szintén jelen van a lucernában. A réz ezentúl gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A lucerna fogyasztása hosszútávon gátolja a véralvadást, ezért vérzékenység esetén csak rövidtávon alkalmazzuk további vérzéscsillapító növényekkel társítva.

– Mivel a vörösvértestek képzése a csontvelőben történik, nem kell nagyon sokat magyarázni, hogy miért fontos a csontok megfelelő állapota. A csontok állapota pedig a KALCIUM mennyiségétől függ. A lucerna szerves kalciumtartalma biztosítja a csontozatok jó minőségét, megfelelő kötőszövet meglétét. Csontritkulás esetén, illetve a kor előrehaladtával, változókor idején, menopausa után a csont mész- és szervesanyag tartalma fogy, rugalmassága csökken, ezért van szükség jó minőségű kalcium pótlására.

Kismamák számára is elengedhetetlen az optimális kalcium szint megléte, hogy a magzat csontozata és belső szervei megfelelően alakuljanak. De óvatosságra szólít, mert vetélést okozhat.

– A kor előrehaladtával a véredények megkeményedhetnek, aminek következtében megemelkedik a vérnyomás. A lucerna hatóanyagai lágyítják a vérereket, ennek megfelelően hatással van a vérnyomás normalizálásában. A magas vérnyomást csökkenti, az alacsonyt fölemeli.

– A lucerna SZÖVETÉPÍTŐ, ha olyan növényekkel társítjuk, melyek szintén erősítik, segítik a szövetépítést. Ezért ilyenkor a rooibossal keverem, ami a japánok szerint egy anti-aging növényke és hozzáteszem a szintén lúgos hatású szövetépítő kedvencemet, a moringát.

– Ha önmagában használom, akkor nem szövetépítő, hanem SZÖVETLEÉPÍTŐ, mely csökkenti a raktárszövetek mennyiségét. Ezért így a hamarosan kezdődő léböjtnél (tavaszi nagytakarítás a szervezetben – tisztítás, méregtelenítés) veszem hasznát több szempontból is.

Például azért, mert a böjt első napjaiban nagyon fontos a béltisztítás. Miért?, mert bár azt gondoljuk, hogy ha rendszeres a székletürítés, akkor nyilván ürül minden abban felhalmozódott méreg, emésztetlen táplálék (ez majd tovább rohad vagy erjed itt), de nem. Nem ürül rendesen. Tudod milyen hosszú a vastagbél? 1,5 m, ami csak úgy nem fér el olyan kis területen, tehát össze van hajtogatva és kiöblösödések vannak rajta. Ezek a kiöblösödések nyálkahártyaredőket hoznak létre. A vastagbél csak időközönként végez perisztaltikus mozgást, ami a béltartalmat, ez 8-12 órát időzött a vastagbélben, a végbél felé hajtja. A vastagbélnek rendkívül jól kell működnie, hogy minden rendben legyen, a mi a mai rohanó világban ez nem így van. Mert pl. nem ürítünk rendszeresen, minden nap. Vagy a vastagbél nyálkahártyája nem megfelelő. Vagy azért, mert nincs rendesen bélperisztaltika, nincs meg az a féregmozgás, ami a székletet előrevinné. Ha minden rendben lenne itt, akkor nem lenne annyi vastagbél problémával küzdő beteg.  A lucerna rostanyagai segíti a belek mozgását, a salakanyag távozását.

Én minden évben kétszer beiktatom a léböjtöt az életembe, mert meggyőződésem, hogy az egészség megőrzése érdekében ennek megvan a létjogosultsága. Sokan sokfélét mondanak. Akik nem csináltak még tavaszi/őszi nagytakarítást a szervezetben, azok ellenzik, akik csináltak, azok azóta is csinálják.

2019-03-04T09:46:35+00:00