Az emberi szervezet állandó egyensúlyra törekszik. Csak olyasmit enged bejutni, amit fel is tud dolgozni. Ásványi anyagokra csak meghatározott mennyiségben és arányban  van szüksége az egyensúly fenntartásához. Se többre, se kevesebbre. Ha nincs elegendő, akkor nincs égés a szervezetben, ha több van, lerakódik.

A „jó” ásványi anyagok mellett a szervezetnek szüksége van a „rosszakra” is – réz, ólom, foszfor, arzén… De ezekből is csak annyira, amennyit ő maga elő tud állítani. Akár jó, akár rossz, egyszerre lehet méreg és ellenméreg a szervezet számára.

Ha valaki elzsírosodik, a szervezete ARZÉNT fog termelni, ami harcol az elzsírosodás ellen. De ha az arzén felhalmozódik a szervezetben, akkor a vérerekben nagy kárt okoz.

Az ÓLOM súlyosan mérgező, de ha az emberi szervezet nem állítaná elő, akkor csontjaink megpuhulnának. A felesleget kiizzadjuk. Ha nem tudjuk kiizzadni rombol. (Ezért fontos az izzadás, a mozgás izzadása!)

Ha méreg kerül a szervezetbe, igyekszik megszabadulni tőle és ilyenkor érzünk hányingert, majd  hányunk. Rosszabb esetben ellenanyagra van szüksége, ami megköti a mérget és aztán egy erős hányással megszabadul tőle. Ilyen ellenanyag ásványi méreggel szemben a langyos víz + nyers tojás összekeverve. A fehérje megköti a mérget és lehet üríteni.  Fordítva is igaz. Ha túl sok fehérje került a szervezetbe (következménye a savasodás, lerakódások, köszvény, immungyengeség…) a szervezet ellenanyaga a RÉZ, mely fontos szerepet játszik a fehérjeszintézisben.  Réz található a lenben, csalánban, babban, szemvidítófűben. A csalánteát használjuk a legtöbbet a fenti esetek kezelésében, mint savasodás, köszvény…

Minden növényben, amit megeszünk van növényi méreg, melynek ellenanyaga a csersav. Ilyen csersav található például a fekete kávéban vagy a fekete teában, de a tölgyfa vagy a fűzfa kérge is tartalmaz nagyobb mennyiségben. ps.: De cseranyag van a legismertebb, legtöbbet használt, legszuperebb gyógynövényeinkben az apróbojtorjánban, a lándzsás útifűben, a cickafarkban, a kakukkfűben, medveszőlő, csalán, dió és még sorolhatnám. A csersav az egyik legjobb hatóanyag a fertőzésekkel szemben, felfázásoknál azonnali segítség, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, jól alkalmazható gyomorsav kezelésénél és a többi és a többi… non plus ultra hatóanyag. Sokan persze, ahogy meghallják a csersav szót, azonnal menekülőre fogják a dolgot, pedig nem kéne… Az ellenmérgek azonban csak úgy tudnak semlegesíteni, ha élet van bennük.

Mindig életnek kell lennie abban (át kell mennie élő biológiai folyamaton), amit beviszünk a szervezetbe, mert minden holt anyag lerakódik! Az élő szervezet pedig csak élő anyagból tudja előállítania azt, amire neki szüksége van. Ha kívülről pótoljuk, a szervezet ellustul.

(Rudolf Steiner – A waldorf iskolák megalapítójának 1924. évi előadásából)