FITOTERÁPIA

Miért fontos az egészséget megőrizni és nem a betegséget kezelni? Ma még azt gondolják sokan, hogy egészségesnek lenni természetes, majd ha betegek lesznek foglalkoznak vele. Erre van két nagyon jó kérdés, amit egy kínai orvos fogalmazott meg sok ezer évvel ezelőtt és ami szemléltetheti az ilyetén hozzáállást.

Jó e akkor elkezdeni kutat fúrni, amikor már szomjas vagy?

Esetleg ez:

Akkor elkezdeni fegyverkezni, amikor már zajlik a háború?

A mindennapi életet nagyon sok külső hatás éri, terhelődik a szervezet. A stressz sajnos ma elkerülhetetlen. Érdemes az immunrendszerünket toppon tartani, felkészíteni a kívülről minket érő kórokok kivédésére. A külső okok mellett minden betegségnek vannak belső, érzelmi okai és van mindettől független oka, ami az étrenddel kapcsolatos, fáradtsággal…stb.. és vannak járulékos okai is, amiket a szervezet egy darabig tolerál, de már jelez, hogy nem jó úton jársz.

Még egészségesnek érzed magad, de észre kell venned a jeleket és változtatnod kell az életmódodon, hogy ne betegedjél le. Ezekkel a jelekkel nem szoktunk foglalkozni. Ezekre a jelekre tud a fitoterápia érdemben reagálni.

A FITOTERÁPIA a gyógynövényeket használja az egyensúly helyreállítására teák, pakolások, borogatások, krémek és egyéb más formájában, ami épp most nem jut eszembe. A gyógynövények mellett idetartozik az apiterápia, ami a mézeket, méhészeti termékeket hívja, az aromaterápia, ami az illóolajokat hívja segítségül. Olyan anyagokat juttatunk be a szervezetbe, melyek egyébként is ott vannak, csak vagy megfogyatkoztak, vagy legyengültek, vagy eltűntek. Finoman ösztönzést kap a szervezet, hogy többet termeljenek az éppen szükséges hormonokból, enzimekből, testépítőkből.

A FITOTERÁPIA segítséget nyújt meglévő betegségek lefolyásának könnyítésén. Súlyosabb esetben az orvossal együttműködve érhet el eredményeket.

Gyógyszeres terápia mellett gyógynövények csak akkor alkalmazhatók, ha biztosak vagyunk abban, hogy a létrejövő kölcsönhatások nem károsítják az egészséget. Az orvosnak mindig tudnia kell arról, ha a beteg gyógynövényeket használ!

A fitoterápia semmilyen orvosi terápiát nem helyettesíthet, csak kiegészíthet!

A fitoterápiában használt legtöbb növény veszélytelen, nem mérgezőek. Hiba lenne azonban csak azért, mert természetes anyagok, ártalmatlannak tekintetnünk a gyógynövényeket.

A gyógynövények nagy mennyiségű olyan természetes anyagot tartalmaznak, amely megváltoztatja a test kémiai összetételét, s ezáltal hozzájárul a természetes egészségi állapot helyreállításához. A természetes gyógynövények olyan kombinációban tartalmazzák a természetes hatóanyagokat, amely a leghatékonyabban, s egyszersmind a lehető legkevesebb mellékhatással képes helyreállítani a test megbomlott egyensúlyát.

Az egészségtudatossághoz hozzátartozik, hogy ismerd önmagad. Lásd, hogy úgy vagy tökéletes, ahogy vagy és semmi rossz nincs benned. Mindannyiunknak vannak erősségei és gyengeségei. Ez tesz minket egyedülivé. Ezzel áll össze az egyensúly, ezek lesznek boldogságod kulcsai. Nem vagyunk egyformák és nem mindenkinek ugyanaz jelenti az egészséget. Az egészség más gyerekeknél, más fiataloknál, más áldottkorban, felnőttkorban és más mikor már öregek vagyunk. Nem látunk egyformán, nem hallunk egyformán, mégis mindenki egészséges. Ha te tisztában vagy azzal, hogy mik a gyengeségeid, akkor ne akarj úgy élni, mintha erős volna különben boldogtalan leszel. Mindenkinek más életmód jelenti az egészséget. Mindenkinek más a rá jellemző út, amin mennie kell. Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy és életedet ennek megfelelően igazítsd.

Áldott korban leginkább arra kell figyelni, hogy olyan gyógynövényeket, melyek alhasi vérbőséget okozhatnak, ezáltal vetélést, ne fogyasszanak.

Gyermekek esetében sokszor találkozok azzal, hogy a szülők pusztán óvó figyelmességből, a legféltettebb kincs vigyázása érdekében a gyógyteákat úgy használják, mintha azok felnőtt emberek lennének. Általában elmondható, hogy a gyermek két éves koráig semmilyen gyógynövényt ne használjunk, keverékben pedig egyáltalán, mert ha allergiás bármely összetevőjére, nem tudjuk, hogy melyikre. Az egyik legfontosabb kiválasztó szervünk a vese, mely 7 éves korunkra éri el fejlettségi fokát. Feleslegesen nem szabad terhelni, ezért a gyógynövények egyszeri adagja is csak töredéke lehet a felnőtt adagnak. A teát nem készíthetjük úgy el, mint a felnőttnek. Felnőttkori allergiás betegségeket idézhetünk elő felelőtlen használattal. Azoknál a babáknál, akik anyatejesek, inkább az anyuka igya meg a teát és az majd az anyatejjel bejut a gyermek szervezetébe is.

Idővel, ahogy egyre öregszünk, lassulnak az anyagcsere folyamatok, így a gyógynövény használatát ekkor már ennek figyelembevételével kell meghatározni. Gyógyszereket szedhetünk, amelyek kölcsönhatásba lépnek a gyógynövények hatóanyagaival és vagy felfokozzák, vagy elnyomják egymás hatását, vagy épp felhalmozódnak a szervezetben. Körültekintést igényel minden esetben.

Fitoterápia